Wijzig je profielWijzig je persoonlijke instellingenRegistreer hier!Actieve onderwerpenVeelgestelde vragenZoekenInloggenTerug naar de forum-index

  

 Index / Rolex Vintage / Tips voor het kopen van je vintage
AmsterdamVintageWatches

    

Het kopen van een horloge kan een flinke zoektocht zijn. Elk jaar worden er weer honderden prachtige horloges geïntroduceerd, en dat terwijl de modellen van het jaar ervoor nog in de winkel liggen. Bij vintage horloges komt daar nog een component bij: betrouwbaarheid. Je wilt natuurlijk niet dat je horloge al na een jaar ophoudt met tikken of dat het eigenlijk een gestolen horloge is. Zo zijn er vele valkuilen te verzinnen, die elk alleen met gedegen kennis en wat voorbereidend werk te voorkomen zijn. Want vintage horloges hebben een ongelooflijke charme. Ze bewijzen dat horloges in potentie langer kunnen leven dan jijzelf en zijn door hun ingetogen designs vaak ook mooier dan moderne horloges. (mijn mening of course) Om je goed door dat oerwoud van mogelijkheden en valkuilen te helpen heb ik een paar tips op een rijtje gezet. Ik hoor graag wat jullie ervan vinden en of er misschien nog toevoegingen zijn. Enjoy the hunt! Jasper Lijfering van Amsterdam Vintage Watches.

1 Koop de staat van het horloge
Dit is je beste indicatie voor hoe het horloge is behandeld en verzorgd en dus ook hoeveel plezier jij er nog aan gaat beleven.

2 Koop met verstand
Als je focus is gevestigd op een bepaald model, doe er dan eerst onderzoek naar. Doorzoek het internet en boeken naar vergelijkbare stukken. Vergelijk je zoekresultaten met jouw prooi. Welke onderdelen (lunette, wijzers, kroon, wijzerplaat) werden in welke jaren gebruikt en klopt die samenstelling bij jouw horloge? Zo niet, dan heb je grote kans dat je een Frankenstein voor je hebt.

3 Koop kwaliteit
Koop een horloge dat gemaakt is om lang mee te gaan. Dat zijn vaak wat oudere, Zwitserse huizen die bekend staan om bepaalde kwaliteit zoals Patek Philippe, Rolex en Jaeger-LeCoultre. Maar ook voor een kleinere portemonnee zijn er in de jaren veertig tot en met zestig veel gave duurzame horloges gemaakt door onder andere Omega en Longines). Bovendien zijn het de merkhorloges die in waarde stijgen. Laat quartz liggen!

4 Check voor zo ver je kunt de herkomst
Een doos of papieren suggereert onterecht een bepaalde authenticiteit, en kan misleidend werken. Hecht daarom niet al te veel waarde aan de aanwezigheid van beide. (betaal er geen 20% extra voor) Destijds gebeurde het niet zelden dat de (garantie-)papieren werden weggegooid na het verlopen van de garantie. Niks bijzonders, doe je waarschijnlijk ook met je stofzuiger. Ook wordt er nogal wat gehandeld in dozen en garantiepapieren, waardoor je daarmee dubbel belazerd kunt worden.

Kijk wel goed naar historische links tussen het horloge en de verkoper en initialen in het horloge. Maar denk ook bijvoorbeeld aan een militaire inscriptie of het logboek van een duiker bij een duikhorloge.

5 Koop de verkoper
Koop niet alleen het horloge maar juist de verkoper. En daarmee bedoelen we gerenommeerde horlogehandelaren, liefst met fysieke winkel, die garantie geven op originaliteit en het uurwerk. Dit is niet altijd de goedkoopste oplossing maar wel degene waar je over de jaren heen het meeste plezier aan gaat beleven. Niet alleen een goeie investering in het draagplezier maar over de jaren vaak ook economisch interessant. Ook weet je precies wat je kunt verwachten. Een veiling kan bijvoorbeeld je aandacht lokken met lage schattingen, maar door de spanning en je gretigheid betaal je al snel te veel. Vergeet ook niet dat hier nog opgeld bij komt (soms tot wel 25%). Bovendien is er geen garantie en koop je misschien wel iets wat van de binnenkant een barrel is. Internet-marktplaatsen zijn veruit het riskantst, zeker wanneer je over beperkte horloge kennis beschikt. De kans dat je hier tegen dat ene pareltje aanloopt waar de rest nog ligt te slapen weegt niet op tegen het gevaar van een miskoop of een fraudulente verkoper. Zo moet je hier zeer goed oppassen voor samengestelde horloges (uit originele onderdelen bestaande, maar niet bij elkaar horende horloges, aka 'Frankensteins'). Ook tref je hier de meeste vervalste en in slechte conditie verkerende horloges.

6 Kijk het horloge in de ogen
De wijzerplaat is het gezicht van het horloge en vertelt je heel erg veel. Het kan de staat van het horloge blootleggen of je vertellen dat ermee gerommeld is. Dit laatste kan de oorzaak zijn van grote prijsverschillen. Ben je bijvoorbeeld opzoek naar een vintage Rolex Submariner staat dan de depth rating op de wijzerplaat '200m – 660ft' of '660ft – 200m'? De zogeheten 'meters first' is vroeger en kostbaarder! Lees je in over de verschillende wijzerplaatuitvoeringen van het model waarin je geïnteresseerd bent.

Het uurwerk kun je vaak niet zien maar de staat van de wijzerplaat verklapt vaak ook de conditie van het mechanisme. Als de wijzerplaat waterschade heeft gehad is de kans groot dat het uurwerk ook zijn beste tijd gehad heeft. Pas dan ook erg goed op voor 'opgemaakte' wijzerplaten: originele wijzerplaten die opnieuw beschilderd zijn.

7 Let op schadeindicaties
Dit lijkt heel erg op het kopen van een auto: de conditie van het horloge bepaalt ook mee in de waarde ervan. Je hoopt dat je tweedehands auto van een omaatje gekocht is die hem slechts op zondag voor de boodschappen gebruikte en die geen verborgen schade heeft. Kijk daarom door 'gewone gebruikssporen' (oppervlakkige krasjes en krassen op het glas) heen. Het is beter om een dikke maar enigszins gekraste horlogekast te hebben maar met scherpe randen, dan een krasvrij horloge dat helemaal afgepolijst is. Zit er een stalen of gouden band bij, houd dan de band horizontaal en kijk of die erg 'hangt'. Als er veel rek in zit dan is het horloge veel gedragen. Tot slot: kijk naar de conditie van alle afzonderlijke onderdelen, maar kijk vooral ook of ze evenredig versleten zijn. Is bijvoorbeeld de kast zo goed als nieuw maar de lunette sterk beschadigd, dan is deze hoogst waarschijnlijk vervangen.

Ik heb ook een klein filmpje op youtube gezet als "Vintage watch buyer guide"

https://www.youtube.com/watch?v=Z1iO2rCrg9o


[bericht gewijzigd door AmsterdamVintageWatches op donderdag 07 september 2017 17:03]

_____
Marielle

   

Dank Jasper

En wat een geweldige uitspraak is dat toch "Buy less, pay more"
Ik kan het daar alleen maar mee eens zijn..._____
"Als je alles hebt, is niets meer iets waard"
Peter
il Puffo

   

You cannot wear the Box and Papers

Leuk filmpje ook Jasper_____
6,4 ft=1,95m
Wie zijn eigen weg gaat, kan door niemand worden ingehaald.
Fred

   

Heel erg bedankt Jasper......................_____
vintage5513

   

And buy what you like!_____
Jan Klaas
JK WATCHSTORE

    

Prachtige bijdrage jasper

gr JKAmsterdamVintageWatches

    

Dank jongens! En inderdaad het allerbelangrijkste blijft altijd dat je moet kopen wat je zelf waardeert, dan heb je nooit een miskoop_____
Rutgerdw

   

Ga zo door Jasper! Leuke video's op facebook en interessante bijdragen!_____
I'm Blue dabadidabadai
colacoca
Immoservice.es

   

ik ben al enige tijd aan het uitkijken naar een klok van mijn geboortejaar 1977 maar telkens is er wel iets dat te vaag is voor me, ben dan ook geen vintage kenner. Best wel moelijk om daar in wegwijs te worden.

Fijne bijdrage, zeer interessant!!_____
www.immoservice.es
Uw zonleverancier!

Audemars ROO panda


  

  RolexForum.nl website publications are not affiliated with or endorsed by ROLEX SA or ROLEX USA

© Copyright 2006-2019 RolexForum  hosted by Cyberserver