Wijzig je profielWijzig je persoonlijke instellingenRegistreer hier!Actieve onderwerpenVeelgestelde vragenZoekenInloggenTerug naar de forum-index

  

 Index / Rolex Vintage / Mooiste vintage Rolex verhaal
AmsterdamVintageWatches

    

Beste Forumleden,

Ik ben nu 4 jaar full-time actief binnen de horlogewereld en heb onlangs iets meegemaakt wat in een notendop beschrijft waarom ik van vintage horloges hou. Dit wordt in de komende Esquire in een 4 pagina lange reportage besproken, maar dit is mijn onbewerkte versie en ik ben benieuwd wat jullie ervan vinden! Cheers, Jasper Lijfering van Amsterdam Vintage Watches

Een vrijdagmiddag, ik werd gebeld door een collega van Rolex; of er onzerzijds interesse was in de overname van Submariners, dermate aangetast door vocht, dat de eigenaar een rekening gepresenteerd zou krijgen van duizenden euro’s, waarbij tevens veel originele onderdelen vervangen zouden moeten worden. Het beroep van de eigenaar, Willem Huiser, verklaarde de waterschade: professioneel duiker. Ik was benieuwd naar de horloges, maar nog meer naar de eigenaar.

We ontvingen meneer, zijn vrouw en zoon, in onze winkel. Een plastic zakje met een hoopje staal werd tevoorschijn gehaald. Nieuwsgierig als ik ben viste ik er tussen de bandonderdelen 2 potentiele pareltjes uit. Je kijkt wel eens naar een geleefd horloge en denkt: “Als horloges verhalen konden vertellen…” Niet anders was het bij dit paar, gelukkig was Willem dus zelf mee gekomen en kon me bij dit vraagstuk helpen. Voordat we tot eventuele zaken over gingen werd er koffie geserveerd voor bij het luisteren naar schitterende duikanecdotes.

De fascinatie voor water begon bij Willem al op jonge leeftijd: “als kind werd ik om de haverklap uit de nabij gelegen sloot gehaald.” Hij combineerde zijn handigheid en liefde voor water in zijn eerste baan als jachtbouwer. Toen hij in 1963 de duikschool succesvol afsloot ontvang hij het boek “Zeven mijlen onderzee” van Jacques Piccard, als zijnde de beste duiker van de opleiding.

Als dienstplichtige duiker was hij actief in Aruba, waar hij de onderwaterwereld tot zijn tweede natuur maakte. Hij spendeerde soms wel 50 uur per week op tientallen meters diepte. “Op een gegeven moment denk je er niet eens meer bij na. Als ik bijvoorbeeld onderwater zat en jeuk aan mijn hoofd kreeg en wilde krabben, vergat ik dat ik die helm op had” voegt hij er aan toe.

In 1967 vertrok hij naar Libië om voor Mobil Oil te duiken. De crew bestond uit onder andere Comex duikers en was verantwoordelijk voor het stabiliseren en onderhouden van onderwaterleidingen. Uit de documentatie blijkt dat Willem een waardevol lid was, zelf was hij niet zo onder de indruk van de Franse duikers. “Die Froggies bakte er niets van. Je kan wel een duiker zijn, maar als je niet handig bent en je hersenen niet gebruikt voeg je weinig toe”. Een kameraad waar hij wel op kon rekenen kocht hij toen in Tripoli, een Rolex Submariner 5513.
“Ik ging nooit het water in zonder mijn Rolex om.” Deze werd dan ook echt door hem gebruikt als tool om de tijd te meten (en daardoor je hoeveelheid zuurstof in acht houdt in combinatie met de bezel). Vermoedelijk door de vibraties van de ‘Impact wrench’ is het uurwerk er ooit mee gestopt. Willem, die zich had opgewerkt tot onmisbare schakel bij Mobil Oil en het bedrijf miljoenen bespaarde, kreeg voor hem en zijn team nieuwe Rolex Submariners in 1984. De 5513 is vervolgens voor tientallen jaren in het laatje verdwenen en moest plaats maken voor de 16800. Zestien jaar later is Willem gestopt met beroepsduiken en heeft een waardig afscheid gekregen van het bedrijf dat hem nog altijd zo dankbaar is.

Moet je voorstellen wat die Submariners die ik in mijn handen had wel niet allemaal gezien hebben. De stalen banden lagen in stukken, met laspitten en al, naast de gehavende kasten. “Ik heb het horloge nog een tijd als zakhorloge gebruikt toen de band kapot was gegaan”. Dit is een van de redenen dat ik van vintage horloges houd en ik moest ze dan ook wel kopen. Het restauratie proces heb ik zorgvuldig met mijn Rolex horlogemaker doorlopen zodat we alles zo origineel mogelijk konden houden en Willem bleef daar graag van op de hoogte. De kosten hiervan waren elke euro waard.

Na de 4 maanden durende operatie van de horlogemaker belde ik hem op. “Kom je langs in Warmond om het resultaat te laten zien?” Zei Willem vol verwachting. We werden ontvangen in een schitterend huis in een prachtige omgeving. “Willem heeft het huis en alles wat je ziet zelf gemaakt uit sloopmateriaal” vertelde zijn vrouw. Zoals al eerder vermeld was Willem erg handig en is na zijn pensioen in 2000 nog dagelijks bezig met zijn handen voor het verwerken van hout.

De zorg die we voor zijn horloges hadden gedragen roerde hem en hij liet bergen documentatie zien van zijn duikverleden wat tot aan zijn eerste zwemdiploma aan toe, netjes gearchiveerd was. Met als klap op de vuurpijl zijn Siebe Gorman duikoutfit! “We gingen te water met een totaal van 80kg aan uitrusting”

Zijn zoon is nog actief beroepsduiker, nadat hij ooit mee ging naar Libie als uitje werd hij ook verliefd op het werk van zijn vader. Willem zelf leent nog wel eens zijn expertise uit aan Mobil Oil waar hij altijd met open armen wordt ontvangen. In 2012 ging hij daar voor het laatst te water maar plant al een nieuwe reis naar Tripoli. Dit maal zonder duikpak, dat is voorbij, en bovendien prijkt zijn duikhelm van Siebe Gorman nu in onze winkel.

Als je nu naar deze twee schitterende Rolex Submariners kijkt, dan zie je toch veel meer dan alleen 2 oude barrels? Welkom in de wereld van vintage horloges![bericht gewijzigd door Peter op woensdag 15 november 2017 19:45]

_____
Fred

   

Jasper- Rolex- Vintage..................

Groet Fred._____
Ro_Alex

   

Een heel mooi verhaal. Indrukwekkend!_____
Filipucci Juweliers
www.filipucci.nl

    

Leuk verhaal!!! Fotos?Double Red

   

Dank voor het delen.
...een paar foto's maakt het geheel compleet

_____
Als je geen tijd hebt voor je passie, is het dan wel je passie?

116622, 79030
AmsterdamVintageWatches

    

Ik heb giga veel foto's maar helaas kan ik slechts foto's van 100kb uploaden
Wil geen reclame maken maar anders moet je even op onze site kijken.

https://amsterdamvintagewatches.com/product/rolex-submariner-16800-comex-diver/

https://amsterdamvintagewatches.com/product/rolex-submariner-comex-diver-5513-meters-first/_____
Double Red

   

Gaaf ... althans het verhaal erachter..
de horloges allerminst.

_____
Als je geen tijd hebt voor je passie, is het dan wel je passie?

116622, 79030
Fred

   

Tis maar net hoe je er naar kijkt, een vintage liefhebber stoort zich niet aan een kras of deuk maar kijkt met veel liefde naar een klok met history die vaak een wereldreis heeft meegemaakt, en op de bodem vd oceaan heeft gelegen oftewel een klok die zn sporen heeft verdiend
en op geen enkele manier kan worden vergeleken met een hedendaagse nwe rolex of anders.Het blijven dus 2 ouwe perfecte barrels.....maar wel met een verhaal.............
Gr Fred.


[bericht gewijzigd door Milan op woensdag 15 november 2017 19:43]

_____
Peter
il Puffo

   

Mooi verhaal Jasper, bedankt voor het delen

Ik heb er even een paar foto's "bijgeplakt"_____
6,4 ft=1,95m
Wie zijn eigen weg gaat, kan door niemand worden ingehaald.


  

  RolexForum.nl website publications are not affiliated with or endorsed by ROLEX SA or ROLEX USA

© Copyright 2006-2019 RolexForum  hosted by Cyberserver