Wijzig je profielWijzig je persoonlijke instellingenRegistreer hier!Actieve onderwerpenVeelgestelde vragenZoekenInloggenTerug naar de forum-index

  

 Index / Rolex Vintage / Rolex GMT-Master 6542
AmsterdamVintageWatches

    

Beste forum leden,
Er wordt veelal positief gereageerd op mijn uiteenzettingen van specifieke modellen, dus bij deze de volgende: “Pussy Galore” :slight_smile: Voordat iemand weer ten onrechte oppert dat ik dit post uit zakelijk belang in plaats van als liefhebber; wederom heb ik dit horloge momenteel niet in de verkoop. Mocht je toch twijfelen aan mijn oprechtheid, of anderzijds aan mijn “Populaire” taalgebruik, gaarne klachtbrief in drievoud per postduif. Zodat de liefhebbers hier gewoon het inhoudelijk over de horloges kunnen hebben!

MVG, Jasper Lijfering

Als het op vintage Rolex referenties aankomt, zijn collectors voornamelijk op zoek naar horloges die op een of andere manier hebben bijgedragen aan de rijke historie van Rolex. Vooral de eerste referentie(s) van een populair model zijn zeer gewild onder verzamelaars. Één van de populairste modellen ooit door Rolex geproduceerd is de Rolex GMT-Master. In de jaren 50 maakten de Verenigde staten een na-oorlogste economische ‘boom’ door. De economie groeide en het tijdperk van de lange afstandsvluchten brak aan. Welgestelde mensen en celebrities zoals Frank Sinatra en Eva Gardner reisden per vliegtuig naar verre oorden en inspireerden een hele generatie welgestelde Amerikanen om ook buiten de landsgrenzen te reizen.

Één van de grootste en succesvolste airlines van die tijd was PanAm. En deze airline was voor haar piloten op zoek naar een betrouwbaar, accuraat en duurzaam horloge wat meerdere tijdzones aan kon geven. Als antwoord daarop kwam Rolex in 1955 met een dual timezone horloge speciaal voor piloten. De geboorte van de 6542. In 1959 werd de 6542 vervangen door de 1675. Deze referentie zou daarna nog 20 jaar geproduceerd worden. Toch blijft de 6542 holy grail van de GMT modellen. Vooral degene met een bakelieten bezel.

Waarom was dit horloge een mijlpaal en baanbrekend? Design en specs:
De dual timezone functie werd gecreëerd doormiddel van een 4e wijzer; de 24-hour hand en een roterende bezel. De reguliere 12-uurs wijzer en de 24-uurs wijzer zijn direct aan elkaar gelinkt. De normale uurwijzer wordt op een primaire tijd gezet en door de bezel (met 24uurs gradering) te draaien kan de secundaire tijd (dus de tijd van een andere plek op de wereld) aangegeven worden. Omdat het horloge gelijktijdig 2 tijdzones aan kon geven gaf Rolex het de naam GMT-Master. Een referentie naar Greenwich Mean Time. De “GMT” is de standaard tijdsaanduiding in de meteorologie.

Daarnaast is de 6542 te herkennen aan de 38mm grote Oysterkast zonder crownguards en de slanke 24-uurswijzer met klein pijltje/driehoekje. Dial lay-out: grote radium plots en closed minute track. Glossy dial. Gilt writing. OCC signering. De dept-rating van de 6542 was maar de helft van de Submariners van die tijd, aangezien de GMT niet als duikhorloge was bedoeld. Roulette datumschijf met de even getallen in rood.

Het uurwerk van de 6542 is Cal 1030. Interessant detail is dat de rotor een ‘butterfly’ vorm heeft. Dit is gelijk aan andere vroege Rolex sportmodellen zoals bijvoorbeeld de 6205 Submariner.

•      Er zijn 8 versies van de 6542 bekend:
o      Blue /red bakelite, black gilt dial, GMT writing in gilt, steel watch.
o      Blue /red bakelite, black gilt dial, GMT writing in pink, steel watch.
o      Blue /red bakelite, black gilt dial, GMT writing in pink & red depth, steel watch.
o      Brown bakelite, brown and nipple dial, GMT writing in gilt, 18k gold.
o      Brown bakelite, white and nipple dial, GMT writing in black, 18k gold.
o      Brown bakelite, gold dial, GMT writing in gold, 18k gold.
o      Black bakelite, brown and nipple dial, GMT writing in white, 18k gold.
o      Red / blue non bakelite, white dial, GMT writing in black, steel watch- Albino

Gouden varianten hebben geen Mercedes hand maar stick of daggerhands. Sommige gouden 6542’s waren double signed. Grappig dat vroege 1675/8 (goud) ook ander kastprofiel hadden en nog steeds no crown guards, terwijl bij de introductie van de 1675/0 (staal) gelijk de crownguards werden toegevoegd.
BAKELITE!!!
De bezel insert van de eerste 6542 modellen werd gemaakt van bakeliet (voorloper van plastic) en had radium numerals verzonken in het acrylhars. Omdat de bakelieten bezel inserts erg fragiel waren en tevens door het aangebrachte radium radioactief waren, gebruikte Rolex bij latere 6542s een aluminium inlay.

Daarnaast heeft Rolex actief geprobeerd deze bezels tijdens een terugroepactie of tijdens servicebeurten te vervangen waardoor ze nog schaarser zijn. De bakelieten bezel was al zeldzaam, maar daarnaast heeft Rolex met terugwerkende kracht tijdens een terugroepactie of een servicebeurt veel bakelieten bezel vervangen. (In de Verenigde Staten werd de insert vervangen omdat het radium bevatte.)

Een originele bakelieten bezel in goede staat is zeer zeldzaam en dit reflecteert in de prijs. In 2014 is er een losse bakelieten bezel in goede staat door Antiquorum geveild voor 32.000 Dollar. Als je de bezel beter inspecteert zie je dat de insert een piece of art is. De rijkheid van de kleuren is opmerkelijk en daarnaast lijkt het alsof de nummers op de insert ‘zweven’ in het bakkeliet. Alsof het er als ware er in ligt. Daarnaast is het font van de nummers ook veel mooier dan het afschuwelijke grote font wat ze op de nieuwe GMT’s gebruiken.

Waar verzamelaars of potentiële kopers op moeten letten:
Er zijn slechts een paar bezels in goede staat. De meeste die verkocht worden zijn gedeeltelijk gescheurd of gechipt. Soms is het niet goed te zien dus het is verstandig om het horloge goed te inspecteren alvorens er tot koop wordt overgegaan. Een beschadigde bakelieten bezel is ongeveer een 5e (20%) waard van een in goede staat verkerende insert.

Veel bezels op de markt zijn bewerkt met bijvoorbeeld olie om de kleur op te halen of om scheuren te verbergen. Het resultaat hiervan is dat het bakeliet licht verkleurd en dat de nummer slechter leesbaar zijn. Voor de duidelijkheid de staat van de bakelieten insert bepaalt voor een heel groot deel de prijs van het horloge. Het vergt enorm veel ervaring en expertise om de originaliteit en de staat goed te kunnen beoordelen.

De GMT is eigenlijk het eerste horloge wat mij als klein kind trok. Simpelweg door de herkenbaarheid van de aantrekkelijke roodblauwe combinatie. Toen ik als twaalfjarige hoorde dat de bijnaam “Pepsi” was, was ik al helemaal verkocht. Op onderzoek uitgegaan en erachter komen dat het niets met dat merk te maken had, maar met PanAm, geweldig :slight_smile:

Verder is het idee achter GMT is aantrekkelijk. Deze vorm van een toolwatch heeft een sfeer van reizen, avontuur, vreemde bestemmingen en vliegen. Dat heeft iets romantisch. Hierdoor spreekt de GMT voor mij, maar ook toendertijd voor de mensen uit de hogere klasse die na de 2e wereld oorlog tijdens de opkomst van de passagiersluchtvaart begonnen te reizen, tot de verbeelding.

De 6542 is een mijlpaal in de Rolex geschiedenis. Het was het eerste dual time horloge van Rolex en de basis van de GMT lijn. Het heeft mijn inziens perfecte verhoudingen; maat van de kast, de plots, de closed minute track, geen crown guards, etc. En tot slot dus die magie van de bakelieten bezel. De vergankelijkheid van schoonheid in een notendop. Tevens is de 6542 de enige referentie van Rolex met deze inlay. Onwaarschijnlijk als je er een hebt dat je op een feestje staat waar iemand anders hem ook heeft :wink:

Onderstaand foto van een 6542 die ik vorig jaar verkocht heb. Ultra crisp met originele bakelite bezel:
[bericht gewijzigd door AmsterdamVintageWatches op vrijdag 25 januari 2019 13:57]

_____
AmsterdamVintageWatches

    

_____
_Gerard_

   

Voor de originele versie van dit door Jasper herschreven artikel zie:

https://le-monde-edmond.com/in-depth-review-rolex-6542-gmt-master/_____
There are only 10 types of people: those who understand binary, and those who don't.
Bobbe

   

Quote:
Op vrijdag 25 januari 2019 13:14 schreef AmsterdamVintageWatches het volgende:
Toen ik als twaalfjarige hoorde dat de bijnaam “Pepsi” was, was ik al helemaal verkocht. Op onderzoek uitgegaan en erachter komen dat het niets met dat merk te maken had, maar met PanAm, geweldig :slight_smile:

Hoi Jasper,

Dank voor je interessante artikel. Heb wel een vraag.

Kan je uitleggen wat je onderzoek heeft opgeleverd voor jou verklaring dat Pepsi Cola niets met de kleur van de bezel te maken heeft. Ik weet niet beter dan dat de kleuren van Pepsi Cola blauw en rood zijn en die van Pan Am blauw en wit.
Word hier wel nieuwsgierig van, omdat ik deze verklaring nog nooit gehoord/gelezen heb. Ook Chronos heeft het in nr 5.2018 in de test van de nieuwe GMT over Pepsi Cola als verklaring voor de kleur van de bezel.

O ja, in mijn 'onderzoek' kwam ik op cal 1036 uit voor de 5642 - dat een gmt-functie heeft - en niet de 1030 ( zat in sub en explorer uit die dagen).

My 2 cents!!

Hoor graag van je,
Fijn weekend,
Bobbe


[bericht gewijzigd door Bobbe op zaterdag 26 januari 2019 13:17]

_____
petrolex

   

Ben ik ook zeer benieuwd naar uit welk onderzoek blijkt dat het van Pan am komt...._____
_Gerard_

   

Quote:
Op zaterdag 26 januari 2019 13:13 schreef petrolex het volgende:
Ben ik ook zeer benieuwd naar uit welk onderzoek blijkt dat het van Pan am komt....


Jasper heeft deze info nagenoeg letterlijk overgetikt uit het artikel wat ik hierboven linkte. Dat is zijn bron.

Tekst Jasper:

"In de jaren 50 maakten de Verenigde staten een na-oorlogste economische ‘boom’ door. De economie groeide en het tijdperk van de lange afstandsvluchten brak aan. Welgestelde mensen en celebrities zoals Frank Sinatra en Eva Gardner reisden per vliegtuig naar verre oorden en inspireerden een hele generatie welgestelde Amerikanen om ook buiten de landsgrenzen te reizen.

Één van de grootste en succesvolste airlines van die tijd was PanAm. En deze airline was voor haar piloten op zoek naar een betrouwbaar, accuraat en duurzaam horloge wat meerdere tijdzones aan kon geven. Als antwoord daarop kwam Rolex in 1955 met een dual timezone horloge speciaal voor piloten. De geboorte van de 6542.


Tekst hierboven gelinkt artikel:

"In the 1950s America was experiencing a post war economic boom. The economy was expanding and the jet age was just being introduced. People like Frank Sinatra and Eva Gardner were traveling to exotic places and inspired a whole generation of middle to upper class Americans to travel abroad.

One of the largest and most successful airlines at the time PANAM – wanted their pilots to have a reliable, accurate and durable watch in order to keep track of multiple time zones. Rolex delivered with the 6542 GMT Master – the first dual time zone watch, Officially Certified Chronometer."_____
There are only 10 types of people: those who understand binary, and those who don't.
Okami

   

Geen bronvermelding....?
foei....foei......._____
bumper

   

Daar gaat hij weer....is Jasper de volgende die door "mijnheer gerard" weer onderuit gehaald moet worden._____
"opinions are like assholes,everybody has one""
Fred

   

Hoge bomen vangen veel wind..............

Jasper BEDANKT voor het delen van deze informatie..........

je bent een TOPPER, met ook nog eens een prachtige collectie postduiven.

Groet Fred._____
AmsterdamVintageWatches

    

Excusez-moi; heb het standaard stukje over de GMT gewoon vertaald. Doe ik ook niet geheimzinnig over toch? Anders had ik wel die namen aangepast van Sinatra en Gardner. Ik repost de Rolex artikelen die ik schrijf op horlogeforum meestal hier door. Daar wordt ook naar die site gerefereerd, ook de dial lay-outs. Heel handig als je er op klikt dat je dan een voorbeeld ziet.

Verder mbt de bezels is gmt altijs leuk omdat het zo kleurrijk is: hieronder een uiteenzetting van verschillen in staal. Had ik even snel gemaakt maar zal goud of bic er ook aan toevoegen als ik tijd heb

Voor staal:
6542 - rood blauw
1675 - rood blauw, zwart discutabel: blueberry & copper
(Heb zelf ook paarse en groene bezel gehad maar denk ik zwarte door chemisch/ hitte aantasting verkleurd
16750 - rood blauw en zwart
16760 - rood zwart
16700 - rood blauw, rood zwart, zwart
16710 - rood blauw, rood zwart, zwart
Dan blauw zwart bijdie batman

Blijft de vraag natuurlijk: waarom rood/blauw want panam is blauw/wit?
Ik vermoed simpelweg dat ze donkerblauw gebruiken voor de avonduren en riod voor de middag. Deze kleuren worden wel vaker gebruikt om naht en dag te onderscheiden. Natuurlijk heeft Rolex niet alleen de “pepsi” combi gebruikt, kijk naar Heuer, Seiko etc._____
AmsterdamVintageWatches

    

Hier foto van paar uni coloured 1675 inlays die ik heb gehad


_____
AmsterdamVintageWatches

    

_____
AmsterdamVintageWatches

    

_____
Double Red

   

Mooi artikel Jasper, dank voor het delen !

Keep up the good work

_____
Als je geen tijd hebt voor je passie, is het dan wel je passie?
116610LV
Jan Klaas
JK WATCHSTORE

    

Quote:
Op zondag 27 januari 2019 12:54 schreef Double Red het volgende:
Mooi artikel Jasper, dank voor het delen !

Keep up the good work

gr JKBobbe

   

okay Jasper, dank!_____
Fred

   

Quote:
Op zondag 27 januari 2019 12:54 schreef Double Red het volgende:
Mooi artikel Jasper, dank voor het delen !

Keep up the good work
Blijf vooral doorgaan met deze info......._____
Robby

   

The man
The mythe

_____


  

  RolexForum.nl website publications are not affiliated with or endorsed by ROLEX SA or ROLEX USA

© Copyright 2006-2021 RolexForum  hosted by Cyberserver