Wijzig je profielWijzig je persoonlijke instellingenRegistreer hier!Actieve onderwerpenVeelgestelde vragenZoekenInloggenTerug naar de forum-index

  

 Index / Algemeen / Rolex banden: Oyster, Jub & Pressy
AmsterdamVintageWatches

    

Forumleden!
Wilde het volgende interessante onderwerp aankaarten: de banden van Rolex. In de eerste fase gestort op de welbekende Jubilee, Oyster en President. De overige speciale banden nog buiten beschouwing gelaten maar wil ik ook graag onderzoek naar doen.

Nergens spelen de banden zo'n grote rol als bij Rolex. Ze hebben zelfs verschillende officieel namen en werden ook gemarket. Uiteraard is het heel erg afhankelijk bij welk model je hem paired, maar ik ben toch grote liefhebber van de elegante Jubilee. Vloeken in de kerk maybe, maar zelfs op een Sub vind ik dat awesome. Your thoughts?

Jasper Lijfering


-      Jubilee
De eerste band, en disctubale de meest elegante, door Rolex gepatenteerd en genaamd was de Datejust. Gezien het 40 jarig jubileum van Rolex noemde ze deze band “Jubilee” en kwam die met de introductie van de Datejust. De Datejust, en dus ook de bijbehorende Jubilee band, werden destijds alleen in het goud gelevert. Dit veranderde mid50s toen er variaties kwamen in staal of een combinatie van staal en goud. Terwijl de gouden Jubilees een solid constructie hadden, werden de bicolor en stalen Jubilees gevouwen. Een uitzondering hierop is de USA bracelet, die vanwege hoge invoerkosten lokaal werden gemaakt, met een ovaal profiel. “Coffee bean bracelet”.

De Jubilee werd voornamelijk gebruikt bij de Datejust en bij de upgrade in ’78 naar 5 cijferige Datejust met quickset, werden alle Jubilees solid. Het was niet een standaard optie voor sportmodellen totdat in de jaren 70 de 1675 voorzien kon worden van deze band. Het is wel degelijk ongebruikelijk en zo werden ze niet geadverteerd, maar klant is koning. En gezien deze ook gewoon op andere modellen pastte, hebben er destijds ook wat Daytonas, Explorers en zelfs Subs de winkel verlaten op een jubilee.

Tot op de dag van vandaag is de Jubilee de meest gemaakte keuze op de Datejust maar siert het meerdere modellen door de geschiedenis heen en sinds kort ook weer op de nieuwe GMT Pepsi. De meeste voorzien van een baksluiting maar er is ook de superJubilee waarbij de sluiting weggewerkt is en slechts het kroontje zichtbaar is.

-      Oyster
Misschien wel de herkenbaarste, onverwoestbaarste en stoerste band van de Rolex family. Gepatenteerd door Rolex in 1947. Echter was het daarvoor in de Jaren 30 en 40 ook al een optie om een zeer vergelijkbare band door de Rolex dealer te bestellen. Fabrikant: Gay Freres. De Legendarische bandenmaker die in 1998 door Rolex werd opgekocht maar destijds nog onafhankelijk voor vele bedrijven werkte als Patek Philippe, Audemars, UG etc.

Het Rolex kroontje op de gesp stond er dan ook nog niet op. Die dook pas na het patent in 1948 op. Deze 3-piece link band had een geklonken constructie, ookwel rivited genoemd, en de holle schakels waren met klinknagels bevestigd. De banden liepen taps toe, van 20 naar 16mm bijvoorbeeld. Er waren 2 varianten van, eentje met stretch/ expanding en eentje zonder. De Expanding banden die epileren je arm en zijn fragieler. Groot verschil met de banden hoe we ze nu kennen is dat de end-links (de laatste schakel waarmee de band aan het horloge bevestigd is) waren recht ipv dat ze meebogen en goed aansloten met de kast vorm. Dit werd pas voor het eerst in de jaren 50 geintroduceerd met de opkomst van de toolwatches als de Submariner, GMT, Explorer en Milgauss. Zodoende werd deze sportieve band de keus voor alle toolwatches.

Rolex update de constructie met een vouwtechniek op de: “Folded Oyster”. Een mechaniek wat al gebruikt werd op de Jubilee banden en wat minder kwetsbaar zou zijn. Het is niet zo dat de ene constructie gestopt werd en de andere het overnam. Er zijn rivited oyster bekend tot en met 79 terwijl de eerste folded al 10 jaar daarvoor werden geintroduceerd. Wat opvalt is dat deze vintage Oysters, gevouwen of geklonken, een stuk lichter zijn en een beetje “Flimsy” aanvoelen. Vandaag de dag associeert men juist iets gewichtigs als kwaliteit, maar destijds was het juist een streven om het zo licht en comfortabel mogelijk te maken.

Dit werd allemaal verleden tijd met de introductie van de Solid link Oysters. De Band met gesloten afwerking hoe we hem vandaag de dag nog steeds kennen. Welliswaar in verschillende varianten.

Er is geen model waarbij het onmogelijk was om hem op Oyster te leveren, van Day-Date tot Submariner. Afhankelijk voor welk model het was bestonden er andere afmetingen en andere bandnummers en end-links zodat ze goed aansloten gezien verschillende modellen verschillende kastvormen kent. Ook variaties in sluitingen, denk bijvoorbeeld aan de divers extension voor Subs en Sea-Dwellers. Sowieso is door de geschiedenis heen deze band gemaakt in zowel staal als alle kleuren goud of een combinatie hiervan waarbij de centrelink goud is (en eventueel de rivit plaatjes). Met de introductie van de platina Daytona kwam dit materiaal er ook bij voor de Oyster band.


-      President
De President bracelet is bijna net zo geroemd als het model waarvoor het gemaakt is de Day-Date. De naam van de band doet wel vermoeden hoe statusgericht het is en vandaar dat Rolex ervoor heeft gekozen om tot op de dag van vandaag deze band alleen in edelmetaal te maken. Lees: in 18k Geel, wit, rosegoud, platina of een combinatie van die wat je zelden ziet, alleen bij de Tridor. Ondanks de beperkte materiaalkeuze zijn er wel verschillende finishes geweest op de centre-link zoals Bark en Moire/ Morellis.

Kenmerkend aan deze 3 piece-link band is de halfronde schakels die allemaal dezelfde groote hebben. Tot 1972 was deze band altijd voorzien van de baksluiting en in dat jaar kwam optioneel de geliefde “Concealed clasp” erbij, hiervoor moest wel een kleine premium betaald worden. Sinds de introductie van de quickset saffierglas day-date in 1978 is de standaard uitvoering die met de weggewerkte sluiting.

De Day-Date is niet het enige model waarop deze band te vinden is, maar wel de gebruikelijkste. Toelopen van 20 naar 16mm past het ook op een gouden 36mm Datejust. Gouden dames Datejust zijn ook vaak voorzien van de kleinere president band. Er zijn voorebelden bekend van gouden GMTS die ook voorzien zijn van deze band, mogelijk op verzoek maar nooit zo door rolex in de brochure aangeboden.

In verband met kostenefficientie heeft rolex sommige makers in landen als Mexico, Japan en VS licentie gegeven om de Pressy te maken, dit zie je terug aan de constructie en stempels.



_____
D-FCU
Local-Time.nl

   

Ja, fraai een jubilee.
Op een Sub vind ik het niks...maar op een GMT top.



AmsterdamVintageWatches

    

Deze een tijdje zo gedragen, vond t toch wel gaaf hoor!





_____
Hans Wilsdorf
aftermarket=replica

   

Nee joh..



_____
aftermarket=replica
sBmRnR
The Specialist

    

Quote:
Op vrijdag 01 februari 2019 14:41 schreef D-FCU het volgende:
Ja, fraai een jubilee.
Op een Sub vind ik het niks...maar op een GMT top.





_____
Live Life!
WillemWatch

   

“Vloeken in de kerk maybe, maar zelfs op een Sub vind ik dat awesome. Your thoughts?”

@Jasper AVW, vind je de nieuwe Batman dan ook mooier dan de eerste? Ik heb het idee dat klanten liever de vorige willen (ik ook denk ik). En gek dat bij de Pepsi die discussie er helemaal niet is. Is dat de historie of echt alleen de kleurperceptie?



_____



  







RolexForum.nl website publications are not affiliated with or endorsed by ROLEX SA or ROLEX USA

© Copyright 2006-2024 RolexForum  hosted by Cyberserver